A jövő útján

Szőlőtermesztésünk során első kézből tapasztaljuk a jelenlegi klíma változás negatív hatásait, az egyre szélsőségesebb időjárás következményeit. A csapadék eloszlása egyre kiszámíthatatlanabb, egyre több a hőség napok száma, téli fagyok elmaradnak stb.. Egymagunk biztosan nem tudjuk megállítani a klíma változást, de hisszük, hogy minden tőlünk telhetőt meg kell tenni helyi szinten.

A szőlő növekedése során jelentős mennyiségű co2-t köt meg a légkörből, egyrészt az növény fás részeinek felépítéshez, másrészt a bogyóban lévő cukor előállításra. 10.000 liter bor előállításához nagyságrendileg 14.000 kg co2 köt meg a növény a légkörből, ennek egy része vissza kerül a légkörbe az erjedés során, mintegy 900-1000 kg-os mennyiségben. Ezek az adatok függenek a tőke terheléstől, a must cukor tartalmától, de az látszik hogy alapvetően sok co2 kötünk meg a termelés során.

A termesztés során törekszünk a lehető legkisebb co2 kibocsátásra törekedni, minden második sorban meghagyjuk a természetes növény flórát, a teraszok szélén fa sávokat hagyunk, törekszünk a legkevesebb talajmunka elvégzésre, így egyrészt nem használunk fel üzemanyagot, másrészt a talaj bolygatása során sem szabadul fel co2. Amikor lehetőség van rá több munka művelet végzünk egy erőgéppel, több speciális gépünk is van ami ehhez szükséges (mullcser, fűnyíró, alagút permetező). 

A borászatot télen fa aprítékkal fűtjük, amelyet mi saját magunk állítunk elő a szőlőterület melletti erdők karbantartás, alakítása során. Így nem kell a helyszínen elégetni a vékony gallyakat, gyakorlati a kivágott fa minden része hasznosul.  Maga az épület mind kívül mind belül rendelkezik hőszigeteléssel, így csökkentve az energia felhasználást. 

A palacktároló/csomagoló csarnokot, mely szintén nagyon jól hőszigetelt egy levegő-folyadék hőszivattyúval hűtjük és fűtjük, a tetőn pedig 7 kw napelemmel termeljük meg az ehhez szükséges áramot. 

Boraink csomagolásánál is törekszünk a lehető legkörnyezetbarátabb megoldásokra. Boros kartonjaink többször felhasználhatóak, újrahasznosított papírból készültek. Boros tasakjaink szintén újra papírból vannak, erősítettek, így szintén többször lehet őket használni, újrafeldolgozás, vagy komposztálás előtt. 

A vendéglátás során keletkezett üres üvegeket gyűjtjük, szerződött partnerünkhöz szállítjuk újra feldolgozásra, teljes mennyiségben.

Palackos boroknál az üveg palackok előállítása, szállítása nagyon nagy energia igényű. 2022-től újfajta üvegeket használunk, melyek a modern gyártás technológiának köszönhetően 0,168 kg könnyebbek mint a régiek, melyek több mint 0,5 kg-ot nyomtak üresen. Ez a szám nem tűnik soknak, de jelenleg éves palackozott mennyiséget figyelembe véve, évente 5.000 kg üveget takarítunk meg.  Ezt az 5 tonna üveget nem kell mozgatnunk az értékesítési láncban, nem kell szállítani, és nem kell a fogyasztóknak sem cipelni… 🙂

Ennyi üveg előállítása során körülbelül 58 kg NOx, 49 kg SO2, 3.700 kg Co2, 15.000 liter víz, és 60 Gj (ez közel 8 átlagos energetikai hatékonyságú ház fűtési energia igénye) energia ami nem kerül légkörbe, nem kerül felhasználásra.

Elhisszük, tudjuk hogy a nehezebb üveget jobb érzés kézbe venni, kibontani, megvan a prémium érzés, ugyanakkor hisszük hogy a bor fontosabb, maradandóbb élményt ad..

Shopping Cart