Kóstolj úgy bort, mint a profik!

Te is szeretnéd a poharadban pörgetni a bort, hozzáértő megjegyzésekkel illetni és különböző gyümölcsökhöz hasonlítani az aromáját?

Ebben a bejegyzésben a Ti kérésetekre mutatjuk be a borkóstolás alapjait, hogy legközelebb magabiztosan kóstolhass és megfelelően érthesd meg a bort.

Válasszunk jó poharat!

 

Az első és legfontosabb lépés és eszköz a megfelelő borospohár. Talán nem is gondolnánk de más és más pohárból más-más arcát mutatja ugyan az a bor. Ezt akár otthon is ellenőrizhetjük: próbáljuk ki, hogy egy bort kitöltünk egy sima vizes és egy talpas, borospohárba is, majd szagoljuk és kóstoljuk meg a tételt a két pohárból és akár egyenesen a palackból is. Biztos vagyok benne, hogy különbözőnek fogjuk találni őket. 

Saját tapasztalatunk is van ezzel a jelenséggel, a Riedel-nek köszönhetően különböző poharakban kóstolhattunk Kadarkát, Kékfrankost és Bikavért több szekszárdi borásszal közösen, hogy megtaláljuk melyik pohárban szerepelnek legjobban a borvidék jellemző tételei. Hihetetlen volt tapasztalni, hogy minimálisan eltérő poharak között mekkora különbség volt ízben.

Ezek alapján talán nem is kell magyaráznunk, hogy mennyire fontos, hogy megfelelő kialakítású, de legalább talpas pohárból kóstoljuk a tételeket.

Riedel pohár kóstoló
forrás: https://www.facebook.com/riedelofficial/photos/3984170541601979

Fontos, hogy a poharat a száránál (nyelénél) fogjuk meg, így a kezünk meleg nem melegíti fel az italt, kivétel, ha túl hűvösen szolgálják fel a bort és a tenyerünkkel melegíteni szeretnénk.

Érdemes odafigyelni a bor megfelelő hőmérsékletére, mi általában inkább picit hűvösen szolgáljuk fel a tételeket, a pohár egyébként is többnyire meleg és melengetni egyszerűbb mint visszahűteni. 

Nézzük meg!

A kóstolás első lépése a szín és tükrösség megvizsgálása. Ezt nem kell túlspirázni, elég egy pillantást vetni a pohárra. Attól sem kell megijednünk, ha nem egészen tükrös, tiszta a borunk, a natúr, szűretlen boroknál teljesen természetes lehet egy kis opálosság. Ha a borunk színét szeretnénk megfigyelni, legjobb ha természetes fénynél, fehér háttér előtt megdöntjük a poharat és a folyadék pereménél vizsgáljuk a bort. Megfigyelhetjük továbbá a folyadék viszkozitását, lomhán, sűrűn folyik a pohárban vagy könnyedén mozog.

Extra Tipp: ha narancssárgás árnyalatot látunk boroknál, az a kort jelezheti számunkra.

 

forrás: https://winefolly.com/tips/red-wine-color/

Szagoljuk meg!

Második lépésként megszagoljuk a bort, (szigorúan nem illatoljuk!) először lehet mozgatás nélkül megszagolni, majd pörgetést követően. Fontos figyelembe vennünk, hogy az orrunk nagyon gyorsan elfárad és hozzászokik aromákhoz, így az első pár szippantás benyomására érdemes támaszkodnunk.

Megkülönböztethetünk a szőlőből származó, elsődleges (primer) aromákat, ezek a gyümölcsre emlékeztető jegyek, az erjesztés eredményeként jelenlévő másodlagos (szekunder) illatokat, többnyire alkoholos, élesztős jegyek tartoznak ide, és az érlelésnek köszönhető harmadlagos (tercier) aroma jegyeket, amelyek többek között hordós, fűszeres illatok.

Extra Tipp: érdemes a pörgetést először asztalon gyakorolni, a pohár szárát megfogva, rajzoljunk köröket az asztallapra, kevesebb borral egyszerűbb.

Kóstoljuk meg!

Jöjjön a legizgalmasabb rész, maga a kóstolás. Vegyünk egy korty bort a szánkba és próbáljunk benyomásokat szerezni róla; savas? édes? száraz? ízlik vagy sem? A könnyebb döntések közé tartozik az is, hogy erre az ízre számítottunk-e az illat alapján, ha nem, jobb az íze vagy inkább csalódás?

Figyeljük meg a bor komplexitását! Hány aromát vélünk felfedezni benne? Ezek egy családba tartoznak? A legegyszerűbb talán a gyümölcsök felfedezése, csupán ettől azonban nem lesz egy bor komplex. Érzünk fűszereket? Esetleg ásványokat? Vegetális jegyeket?

Ne essünk kétségbe, ha elsőre semmi sem jut eszünkbe, a kóstolás képességét jól lehet fejleszteni gyakorlással!

Fontos tulajdonsága egy bornak, hogy egyensúlyban van-e, ez akkor igaz, ha egy tulajdonság vagy aroma sem domináns a többi felett, ha valami mégis kilóg a borból ezt is érdemes megjegyezni.

Borhibák vagy betegségek?

Fontos leszögeznünk, hogy manapság a forgalomban lévő borok között nagyon ritkán találkozhatunk hibás borokkal. Ha egy bor nem ízlik nekünk, az még nem jelenti azt, hogy hibás, ahogy egy tökfőzelék sem rossz étel attól, hogy nem mindenki szereti.

Mégis megeshet, hogy összefutunk egy hibás vagy beteg borral. Kezdjük azzal, hogy megkülönböztetjük ezt a két elváltozást: a borhibák többnyire technológiai hiányosságból eredő fizikai vagy kémiai elváltozások. Ilyenek lehetnek egyebek mellett a fémes törések, dugó íz, fa íz, muskátli íz. A bor betegségek ezzel szemben biológiai úton keletkeznek gombáknak vagy baktériumoknak „hála”, erre utalhatnak az ecetes, tejsavas aromák, az egérürülékre, bőrre vagy záptojásra emlékeztető szagok.

Gyakoroljunk!

A legfontosabb, hogy élvezzük a borkóstolás folyamatát és ne szegje kedvünk ha eleinte nem fedezünk fel több különböző aromát, a gyakorlás csodákra képes!

Ha gyorsan szeretnénk fejlődni ehhez is van pár tippünk; járjunk gyakran borkóstolóra és figyeljünk jól a borászra. Kóstolás során érdemes jegyzetelnünk is, így később sem felejtjük el a véleményünket és rákényszerít bennünket, hogy jobban átgondoljuk a benyomásunkat. Jó tapasztalatunk van a Vivino applikációval, amely a címkét befényképezve beazonosítja a kóstolt bort, majd pontozhatjuk, bejelölhetjük a felfedezett aromákat és részletest véleményt írhatunk, és elolvashatjuk a korábbi értékeléseket is. Ha pedig ennél is tovább szeretnénk menni, érdemes lehet beiratkoznunk egy boros tanfolyamra, ahol mélyebb ismeretekre és kóstolási technikára tehetünk szert.

Shopping Cart