Rólunk

OUR STORY

Rólunk

Tősgyökeres szekszárdi családként mindig is rendelkeztünk kisebb – nagyobb szőlőterülettel. Dédszüleinknek /az azóta sajnos jórészt beépült/ Bakta-dűlőben volt kicsiny területük, amelyet az államosításkor elvettek a családtól. 1970-es évek elején azonban Nagyszüleinknek sikerült a Cinka dűlőben vásárolnia egy szőlőtermesztésre kiváló területet, a hozzá tartózó présházzal és pincével. Ezen a területen, a szekszárdi hagyományokkal ellentétben 80%-ban fehér fajta /Olaszrizling/ a számottevő.  Az olaszrizling hegemóniája egészen 1998-ig megmaradt, amikor is Guroviczán  megvásároltunk egy 3,5 ha-os területet, melyen már csak vörös fajták találhatóak. 2006-ban egy újabb 10 ha bővítéssel alakult ki a ma birtok struktúra.

Ültetvényeink nagy részén vörösbort adó fajták találhatóak, Cabernet Franc, Kékfrankos, Merlot, Kadarka, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon. A családi hagyományt folytatva nem feledkeztünk meg a fehérborokról sem, az Olaszrizling mellé a Sauvignon Blanc is felkerült.

Szőlőink 5 km-es körzetben találhatóak, legnagyobbrészt hegytetőn.  A nyáron egyre gyakrabban túlmelegedő katlanokkal szemben, a szellősebb kiegyenlítettebb klímájú hegytetői területeket részesítjük előnyben. Ez növényvédelmi, szőlészeti, borászati szempontból egyaránt  kedvező. Szőlőművelésben a minimális növényvédőszer felhasználásra törekszünk, az Agrár Környezetgazdálkodási Program előírásait is teljesítjük. Céljaink között szerepel a biodinamikus szőlőtermesztés megvalósítása, melynek segítségével még jobban ki tudjuk majd hangsúlyozni boraink egyediségét.

Borainkat hagyományos eljárásokkal, de a legmodernebb technológiával készítjük, engedélyezett segédanyagok nélkül. Az egészséges, nem túlterhelt tőkékről származó szőlő kézi szüret, és válogatás után kerül feldolgozásra, majd erjesztésre, fajélesztő felhasználása nélkül. Acéltartályos, hűtött erjesztést követően boraink 5hl-es illetve 20h-es ászokhordókba kerülnek 1-1,5 évig fajtától és évjárattól függően.  Célunk egyedi, autentikus borok készítése, melynek érdekében technológiánkat folyamatosan fejlesztjük, mind szőlőtermesztés, mind a borkészítés során.

 

Dűlőink

Cinka Dűlő:
Délkeleti kitettségű terület, melyen 1 ha Olaszrizlingünk található. Telepítés éve: 1974. Talaj: Löszös, agyagos, mészköves, erősen erodált talaj. Ültetvény: Ikersoros, illetve 1,2 x0,8 méterre telepített, Guyot művelésmód. Sorok iránya  észak-dél.

Gurovicza Dűlő:
Déli kitettségű teraszos terület, ahol közel 1,5 ha os területen termesztünk Melot, Kékfrankos, Cabernet Sauvignon fajtákat. Telepítés éve: 1990 Kékfrankos, 1999 Merlot, Cabernet Sauvignon. Talaj: Lösz, illetve barna erdőtalaj. Ültetvény: 2×0,8 méter a térállás, Merlot és Kékfrankos középmagas kordon, Cabernet Sauvignon Guyot. Sorok iránya kelet-nyugat. Cabernet Sauvignonból és a Merlot egy részéből rozé vagy siller készül, fennmaradó Merlot pedig a Noikékmerfranlotpinotkos-t erősíti. Kékfrankos ültetvény egyrészt a koránál, másrészt az alacsony terhelés miatt kimagasló minőséget képes produkálni, így az innen származó szőlő adja a Kékfrankos borunk alapját.

Gesztenyés Dűlő:
Északi kitettségű terület, ahol 2 ha-on termesztünk Sauvignon Blanc, és Pinot Noir fajtákat, fele-fele arányban. Telepítés éve: 2004. Talaj: Szekszárdon jellemző lösszel szemben ez egy igen agyagos, mészköves terület. Ültetvény: 2.2×0,8 méter, Sauvignon Blanc Guyot művelés, Pinot Noir középmagas kordon. A Pinot Noir szolgáltatja a pezsgőnk és gyönygyözőborunk alapján, míg a Sauvignon Blanc egy része mustként kerül forgalomba.

Tóth-völgyi tető/Gesztenyés-tető:
Dombtetőn illetve délkeleti domboldalon lévő területünk- Telepítés éve: Cabernet Franc, Kékfrankos, Merlot 2002, Kadarka 2004, Merlot 2006, Kadarka 2012 (átoltás). Talaj: Löszös, illetve barna erdőtalaj. Ültetvény: 2.2×0,8 méter Cabernet Franc Guyot művelés, Kadarka alacsony kordon, Kékfrankos, Merlot középmagas kordon. Innen származó szőlő kerül a sillerbe és a fajtaborokba és a házasításokba

Posta Gergő

Borász

Posta Péter

Vendéglátás, borkóstolók

Shopping Cart