Szőlőmag az egészségünkért
- avagy mire jó a szőlőmag?
A szőlő mag a borkészítés során melléktermékként marad hátra, ám számtalan kedvező hatása miatt nem érdemes szemétként kezelni.
A legtöbb borászatban – ahogy általában nálunk is – a törkölyt (szőlő héj és mag) visszavisszük az ültetvényre, így visszaadva a növénynek a tápanyag egy részét amit belepumpált a termésbe. Azonban a törkölyben nem csak a növény számára, hanem nekünk is fontos anyagok találhatóak, ha megfelelően kezeljük, ezek beépíthetők az étrendünkbe vagy az életmódunkba.
A szőlőmagnak magas az antioxidáns tartalma, valamint kitűnő E, B és C vitamin forrás is, ezért úgy 2023-ban úgy döntöttünk, visszahozzuk a korábban már létező szőlőmagolaj és szőlőmag őrlemény/liszt termékeinket, azt azonban nem is sejtettük, hogy mennyire munkás és bonyolult folyamat lesz ez.
Amikor néhány évvel korábban szőlőmagtermékek készítésre adtuk a fejünket, egyszerűbb helyzettel álltunk szemben, ugyanis akkor a présből kikerülő friss törkölyt vitték el feldolgozásra, nekünk semmi dolgunk nem volt vele. 2023-ban azonban már csak válogatott, szárított szőlőmagot vettek át, így a szelektálás és a dehidratálás folyamata ránk maradt.
A legnehezebb folyamatnak a frakciók szétválasztása bizonyult, mivel a szőlőmagok és héjdarabok közel azonos méretűek és a súlyukban sincs nagy eltérés. Több verziót is próbáltunk, végül arra jutottunk, hogy a szárítás sokkal hatékonyabb ha előbb választjuk el a magokat, a válogatásra pedig a különböző lyukméretű rosták mellett a legjobban egy ősrégi manuálisan hajtott kalmár rosta vált be.
A szárítást eleinte napon, kereteken végeztük, majd az őszi idő beköszöntével a palackraktárban építettünk egy szárító kamrát, ahol hő és páraelszívó segítségével sikerült a kívánt nedvességtartalma elérni.
A megfelelően szárított szőlőmagokat átadtuk a préselő üzemnek, akik hidegen sajtolással szőlőmagolajt nyertek belőle, majd a fennmaradó préselvényt turbó őrlővel porállagúra őrölték.
Szerencsére volt lehetőségünk ellátogatni az üzembe és közelről szemügyre vehettünk minden munkafolyamatot miközben a termékeink készültek.
Azt még fontos elmondanunk, hogy a szőlőmagolaj kihozatala alig 7-8% körül van, ami azt jelenit, hogy 10kg tisztított, szárított magból csupán 7-8dl olajat tudunk nyerni.
Ha érdekel több információ a gyártásról és a tapasztalatainkról, nézd meg ezt a videónkat, amiben részletesen meg is mutatunk minden lépést!
Nézzük a szőlőmag jótékony hatásait
Szőlőmagőrlemény fogyasztása során olyan és olyan mennyiségű pozitív hatóanyagot viszünk be, amelyeket nyers szőlő fogyasztásával nem tudnánkkivitelezni, hiszen még ha szét is rágjuk a magokat akkor sem tud felszabadulni az összes tápanyag, valamint 1 kanálnyi őrleménnyel egyenértékű jótékony hatása több kg szőlő magjának van.
Tehát lássuk, miért is érdemes nap 1 kanál őrleményt elfogyasztani: magas az A, B, C és E vitamin tartalma, ráadásul kitűnő antioxidáns forrás, valamint nagy mennyiségben található benne Omega-3 zsírsav is.
Igen nagy mennyiségben található benne antioxidáns – az OPC például 20x erősebb antioxidáns mint a C vitamin, a rezveratrol pedig kitűnően lassítja az öregedést, javítja az agyi működést és védi az ereket. Segít megkötni a szabad gyököket, ezzel csökkentve a rák, gyulladásos és érrendszeri betegségek kockázatát, valamint csökkenti a sejtek öregedését. Az antioxidánsok jó hatással vannak az immunrendszerre is, ezzel csökkentve a fertőzéseket.
Továbbá védi a szívet, csökkenti a koleszterin szintet és védi az érfalakat.
Fokozza a zsíranyagcserét és a glükóz lebontását.
Kutatások szerint javíthatja a látást, csökkentheti az Alzheimer-kór tüneteit, javítja a sejtek oxigén ellátását és segíti az anyagcsere folyamatokat is.
Jótékony hatásaiból jól látszik, hogy szinte nincs olyan ember, akinek ne tenne jót némi szőlőmag fogyasztás, ezért javasoljuk, hogy próbáld meg beépíteni az étrendedbe, ha pedig bizonytalankodnál, ezt hogyan teheted meg, javasoljuk a szőlőmagos brownie receptünket.
A napi mennyiség beviteléhez sokan lekvárba vagy mézbe keverik az őrleményt, így könnyen fogyaszthatóvá válik, de joghurttal is megehetjük a napi mennyiséget. Sokan kenyérbe, vagy pékárúba sütik, ilyenkor azért csökkenhet a jótékony hatása.
-
700 Ft – 1 500 FtOpciók választása Ennek a terméknek több variációja van. A változatok a termékoldalon választhatók ki