A 2023-as szüretben nem csak az új borokkal foglalkoztunk, hanem az úgymond mellék termékből is egészséges terméket hoztunk létre.
A törkölyből mechanikusan kiválogattuk a szőlőmagot, amit megszárítottunk majd szőlőmag olajat préseltettünk illetve szőlőmaglisztet őröltettünk belőle.
Mind a szőlőmag liszt, mind az őrlemény számos pozitív élettani hatással bír – szív és érrendszeri megbetegedésekre kitűnő, magas antioxidáns tartalma miatt daganatos megbetegedések esetén is javasolt. Kedvezően hat továbbá menopauza és impotencia esetén is.
Kedvező tulajdonságai miatt sokakban felmerül, hogy beépítse ezeket mindennapi étrendjébe, ám ez talán elsőre nehézkesnek tűnhet, így most adunk ezzel kapcsolatban néhány tippet valamint egy teljes receptet is megosztunk, hogy lássátok, valójában szinte gyerekjáték szőlőmagtermékeket fogyasztani.
A szőlőmag olaj kitűnő választás saláta öntetekbe, krémlevesek tetejére illetve magas füstpontja miatt sütni is lehet benne.
A szőlőmaglisztet sokan yoghurtokban, vagy kanál lekvárban/mézben fogyasztják el a napi adagot, valamint lisztet 10%-ban helyettesítve süteményekben, kenyerekben is kitűnő választás.
Számomra legizgalmasabb, tradícionális receptek egészségesebbé tétele szőlőmaggal, így készült el ez az isteni szőlőmagos brownie, ami a családi tesztelés során is átment a szűrőn.
Elkészítés:
A vajat, szőlőmagolajat, cukrot, kakaóport és tojást összekeverjük, majd beleforgatjuk a többi száraz összetevőt.
A masszát edénybe töltjük és 180 C-on tűpróbáig sütjük (kb 15-20 perc).
Ha szeretnél látni videós receptet kattints a linkre.